大阪府立大学、大阪市立大学に対する爆破予告とその後の対応について/Response to the potential bombing of Osaka Prefecture University and Osaka City University

更新日:2020年7月1日

大阪府立大学、大阪市立大学に対して、2020年7月1日(水)正午に爆破するとの予告メールが堺市役所宛てに届き、警察の協力のもと、施設内の不審物の確認、不審者への警戒、施設周辺の巡回等を行いましたが、予告時刻における爆発等の被害はございませんでした。

当法人では、学生・教職員および関係者の安全確保を最優先と考え、6月30日(火)から7月1日(水)まで、両大学の各キャンパスへの立ち入りを禁止するとともに、当該キャンパスの施設の使用を禁止しておりましたが、7月2日(木)より通常業務を再開いたします。

今回の事件を踏まえ、引き続き警戒を継続するとともに、威力業務妨害として所轄警察と連携し、必要な措置を講じて参ります。

尚、学内で不審物や不審者を発見した場合は、速やかに、最寄りの守衛室または下記までご連絡ください。

不審者・不審物の通報先

大阪府立大学 大学管理部 企画総務課
Tel 072-254-9104

大阪市立大学 大学管理部 企画総務課
Tel 06-6605-2011

公立大学法人大阪 法人事務局 総合企画課
Tel 06-6645-3040

Update: July 1, 2020

A message was sent to Sakai City Hall notifying of a bomb that was to go off at Osaka Prefecture University and Osaka City University at noon on July 1, 2020 (Wednesday). Police were immediately notified and precautions were taken to look for suspicious individuals and items, in and around both facilities. Fortunately, there was no explosion at the noticed time and no one was hurt.

To ensure the safety of students, faculty and staff, and related persons, access to both universities was prohibited from June 30 (Tue) to July 1 (Wed). Normal operations will resume from July 2 (Thursday).

We are continuously alert on this matter and consider this act a forced obstruction to our business and will take necessary measures with the police.

Should you find a suspicious item or person on campus, please contact the nearest guard’s office or the following contact points immediately.

Notification of suspicious item/person

Osaka Prefectural University
Planning and General Affairs Division
Tel 072-254-9104